OTVORENJE POUČNE STAZE „PUT LOKVI“, ODRŽANE TISKOVNA I ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA LOKNA

  • Objavljeno: 25 April 2016
  • Avtor: Javna ustanova ...

U srijedu, 20. travnja 2016. otvorena je poučna staza „Put lokvi“ na otoku Krku. Osmišljavanje i uređenje staze jedna je od aktivnosti provedenih u sklopu prekograničnog projekta “Očuvanje i promocija vodenih biotopa – lokve i barjanska okna za budućnost”, poznatijeg akronima LOKNA. Trasa poučne staze “Put lokvi” započinje kod mjesta Milohnići i proteže se do mjesta Poljice na otoku Krku, a za sam obilazak potrebna su dva do tri sata, ovisno o učestalosti zaustavljanja zbog prekrasnih vizura koja se pružaju uz stazu.

Slika 2. Na stazi “Put lokvi” nalazi se ukupno šest višejezičnih informativno-edukativnih tabela koje posjetiteljima pružaju zanimljivosti vezane uz krške lokve.

Obilasku staze prisustvovalo je više od stotinu šetača i ljubitelja prirode, među kojima učenici OŠ Nikola Tesla iz Rijeke, OŠ Omišalj, OŠ Dobrinj i OŠ Vrh. Zatim, planinarsko društvo Obzova te projektni partneri i ostali posjetitelji. Osim otvorenja poučne staze “Put lokvi” istog dana u Poljicama održana je i završna tiskovna konferencija projekta te potom i završna konferencija projekta u mjestu Vrh. Tiskovnoj konferenciji prisutstvovalo je više predstavnika pisanih medija, televizije i radija te je cijeli program bio vrlo dobro medijski popraćen. Cjelodnevnim bogatim programom uspješno su kraju privedene aktivnosti projekta te javnosti prezentirani svi postignuti rezultati. 

Slika 3. Impozantni primjerak starog hrasta, čija je starost procijenjena na više od 400 godina, zasigurno će posjetitelja natjerati da zastane na trenutak. Uz stazu se pruža nekoliko hrastova većih dimenzija, ovaj hrast nalazi se uz lokvu Lokvica.

Slika 4. Posebnu čar samoj stazi u proljeće daje  prisutnost brojnih ciklama koje prekrivaju većinu tla šumovitijeg dijela staze.

Slika 5. Službeno otvorenje poučne staze “Put lokvi” upriličili su zamjenik župana, gospodina Marko Boras Mandić i gradonačelnik Grada Krka gospodin Darijo Vasilić, na “ulazu” u suhozidom ograđeni prostor lokve Živa koja je u okviru projekta očišćena i revitalizirana.

Slika 6. Lokva Živa, jedna je od nekoliko lokava na otoku Krku čija je povijesna namijena bila isključivo opskrba pitkom vodom (za ljude). Lokva je u sklopu projekta LOKNA očišćena i revitalizirana.

Slika 7. Tiskovna konferencija održana je nakon obilaska poučne staze. 

 

Slika 8. Uvodni govori sa završne konferencije projekta